Λοιπόν, ζούμε σε μία εποχή όπου κυριαρχεί με διαφορά η τεχνολογία. Αυτό έχει επιφέρει αρκετές επιπτώσεις, αφού πλέον η ζωή μας έχει αλλάξει.
Αν και ως νέα γενιά είμαστε παιδιά της τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου), θα αναφερθούμε στον όρο της «εξάρτησης».
Μέχρι τώρα μιλούσαμε για εξάρτηση σε ουσίες, με τον όρο αυτό να διευρύνεται.
Ήξερες ότι οι ατελείωτες ώρες μπροστά από την οθόνη – του κινητού και του υπολογιστή μπορούν να προκαλέσουν εθισμό;
Σύμφωνα με έρευνες, τα έξυπνα κινητά, οι πολλές ώρες στο ίντερνετ μπορούν να προκαλέσουν συμπεριφορά «εξάρτησης». Αυτό συμβαίνει γιατί η «ψηφιακή ζωή» και όσα την αποτελούν εκλύουν συναισθήματα ικανοποίησης, ανταμοιβής, ή αισθήματα άγχους και δυσανεξίας όταν είναι κάποιος μακριά από αυτά, πχ., περιμένοντας likes, σχόλια, ένα μήνυμα ή βλέποντας προσωπικές φωτογραφίες.
Η εξάπλωση αυτή των εφαρμογών, ιδιαίτερα, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, δημιουργεί νέες συναισθηματικές καταστάσεις, νέες συνήθειες, νέα προβλήματα και ασφαλώς απαιτεί χρόνο και ενέργεια.
Γι’ αυτό και εμείς σας προτείνουμε κάτι, απλό: “ζήσε τη ζωή σου”, χρησιμοποιώντας τα όλα με μέτρο.
Ζήσε και απόλαυσε κάθε στιγμή σου, χωρίς να την σπαταλάς σε ανούσια πράγματα, χωρίς να την σπαταλάς στην οθόνη του κινητού σου.
Ο “ψευτόκοσμος” τη ψηφιακής ζωής δε θα σου προσφέρει ποτέ τη χαρά και την ευτυχία της αληθινής ζωής!
Μην ξεχνάς: «Παν μέτρον άριστον»
Η ατάκα του μήνα; “Real life is not available on the App Store!!”
Σοφίας Σολωμού