Σπίτια που ανήκαν σε Τουρκοκύπριους φαίνεται να έχουν μείνει στα αζήτητα, όπως αναφέρουν έγγραφα, τα οποία και προέρχονται από πρόσφατη συνεδρία της Βουλής.
Το taxidromos24.com παρουσιάζει τα εν λόγω έγγραφα (δείτε στο τέλος), τα οποία αποδεικνύουν ότι εκατοντάδες κατοικίες μένουν στα αζήτητα στην επαρχία Πάφου, ενώ υπάγονται σε Τ/κ τεμάχια.
Αυτά έγγραφα, λοιπόν, φαίνεται να περιήλθαν στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, με τα διάφορα στοιχεία να βρίσκονται στο μικροσκόπιο του αρμόδιου υπουργείου.
Η ιστοσελίδα μας αποκαλύπτει τις κοινότητες στις οποίες υπάρχουν αναξιοποίητες εγκαταλελειμένες οικίες, καθώς και στοιχεία για τη διεξαγωγή έρευνας.
Οι κονότητες αυτές είναι:
- Σαραμά
- Μέλανδρα
- Φοίνικας
- Σουσκιού
- Φάλια
- Μακούντα
Στα πιο πάνω χωριά, πριν το 1974, κατοικούσαν Τουρκοκύπριοι.
Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα χωριά, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς καμία στοιχειώδη άνεση και τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Πάφου. Ακόμη και οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι του, είναι ουσιαστικά μόνιμοι μόνο τις καλοκαιρινές περιόδους, ενώ και οι ενοικιαστές υποστατικών που τα σαββατοκύριακα ή τις γιορτές και διακοπές γυρίζουν σε αυτά, χαρακτηρίζουν τη διαβίωση τους ως «διαβίωση πρωτόγονων».
Υπάρχουν πολλά υποστατικά, τα οποία είναι ετοιμόρροπα και χωρίς καμία πρόνοια από το κράτος για να δοθούν σε πρόσφυγες.
Εξετάζονται παράπονα και καταγγελίες:
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της επιτροπής προσφύγων, χιλιάδες σπίτια στην επαρχία Πάφου, έχουν τύχει εκμετάλλευσης, αφού περιήλθαν στα χέρια μη δικαιούχων τ/κ περιουσιών ή υπενοικιάζονταν σε άλλους παράνομα.
Η υπόθεση, πλέον, εξετάζεται τόσο από την Αστυνομία, όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Πληθώρα ατασθαλιών και παρανομιών:
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις έως τώρα διεξαγόμενες «εσωτερικές» έρευνες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κηδεμόνα Τ/κ Υπηρεσιών, διαφαίνεται πληθώρα ατασθαλιών και παρανομιών όσον αφορά τις εκμισθώσεις τ/κ υπηρεσιών, τους όρους εκμίσθωσης και τη διαχείρισή τους, με την «πολύμορφη» εμπλοκή σ’ αυτές κρατικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
Μέχρι στιγμής, η διερεύνηση της υπόθεσης κινείται προς τρεις κατευθύνσεις: στην ποινική έρευνα, μετά και τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, για ύπαρξη κυκλώματος που λυμαίνεται τις τ/κ υπηρεσίες, στην έρευνα που διεξάγεται από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κηδεμόνα Τ/κ Υπηρεσιών, που ήδη απέφερε σειρά ανακτήσεων, και στην έρευνα που διενεργεί, από πλευράς της, η Ελεγκτική Υπηρεσία.
Παρατυπίες και κακοδιαχείριση:
Όσον αφορά τις παρατυπίες και την κακοδιαχείριση, λόγω των αδυναμιών αλλά και του διαχρονικά πρόχειρου σχεδιασμού και προγραμματισμού, παρατηρήθηκαν παρατυπίες, αυθαιρεσίες και παρανομίες που είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και οι κυρίως αφορούν:
1. Υπεκμίσθωση ή εκχώρηση του μισθίου, σε τρίτο μη δικαιούχο πρόσωπο.
2. Παράνομη εκμετάλλευση και κερδοσκοπία από μη δικαιούχους.
3. Τιμές που δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές αξίες, εξ ου και τα μικρά έσοδα του Ταμείου.
4. Μη υιοθέτηση κριτηρίων. Εδώ ενδεχομένως να προκύπτουν και θέματα αμεροληψίας ή αντικειμενικότητας λειτουργών.
5. Αγοραπωλησίες με σκοπό τον πλουτισμό κατά παράβαση των προϋποθέσεων που τέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τις σχετικές Γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα.
6. Εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούνται είτε ως αποθήκες είτε ως εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ σε κάποιες κτίστηκαν τουριστικά διαμερίσματα με κολυμβητήρια.
Δείτε τα έγγραφα: