Με την αντεξέταση του μάρτυρα Ιωάννη Χ’’Παναγιώτου, Εσωτερικού Ελεγκτή του Δήμου Πάφου, αλλά και την κατάθεση της Ανθούλας Μιχαήλ, συζύγου του πρώην Διευθυντή ΧΥΤΑ Πάφου Μιχάλη Μιχαήλ και του Γιώργου Μιχαήλ, αδελφού του Μιχάλη Μιχαήλ, συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.
Τον μάρτυρα Ιωάννη Χ’’Παναγιώτου αντεξέτασε μόνο ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ο οποίος εστίασε σ’ ό,τι αφορά τον εσωτερικό έλεγχο που διεξήγαγε στον Δήμο Πάφου ο μάρτυρας και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με εντάλματα πληρωμής από τον Δήμο Πάφου προς διάφορους πιστωτές σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων.
Ο κ. Αλεξάνδρου ρώτησε τον μάρτυρα ποιος του έδωσε οδηγίες να διεξάγει την έρευνα στην οποία αναφέρεται στην κατάθεση του, με τον μάρτυρα να απαντά ότι έλαβε προφορικές οδηγίες από τον Δήμαρχο και τον Δημοτικό Γραμματέα.
Σε ερώτηση αν έλαβε οδηγίες να διεξάγει έρευνα για συγκεκριμένο τιμολόγιο ή συνολική έρευνα για το ΧΥΤΑ Πάφου, ο κ. Χ’’Παναγιώτου είπε ότι η έρευνα ήταν για να εξετάσει εντάλματα πληρωμής και πως αφορούσε την περίοδο 2008-2015. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θυμάται πόσα εντάλματα πληρωμής έλεγξε.
Ερωτηθείς γατί στην έρευνα του αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα εντάλματα, ο μάρτυρας απάντησε πως αυτό έγινε επειδή τα συγκεκριμένα εντάλματα του είχαν κάνει εντύπωση. Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ρωτήθηκε σε σχέση με τις ποσότητες φυκιών που μεταφέρονταν στον χώρο αδρανών υλικών και κατά πόσο δεν διερωτήθηκε πού κατέληγαν τα φύκια.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως εφόσον το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε αναφέρει πως δεν υπήρχε νόμιμη διαδικασία διαχείρισης των φυκιών, ο ίδιος θεώρησε ότι όπου και να πήγαιναν ήταν παράνομο. Ο συνήγορος υπεράσπισης διερωτήθηκε τι έρευνα διεξήγαγε αφού δεν ερεύνησε πού πήγαιναν τα φύκια.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη ρώτησε ακολούθως τον Εσωτερικό Ελεγκτή του Δήμου Πάφου σε σχέση με πιστωτική σημείωση προς το Συμβούλιο Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου από το ΧΥΤΑ Πάφου ύψους €78.666 η οποία αφορούσε μείωση της χρέωσης για παραλαβή φυκιών και κατά πόσο είχε ρωτήσει τον λειτουργό του Συμβουλίου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου Ευάνθη Δημοσθένους γι’ αυτή τη σημείωση.
Ο μάρτυρας απάντησε ότι ο Ευάνθης Δημοσθένους του είπε ότι ο Δημήτρης Πατσαλίδης του είχε πει «μην ανακατώνεσαι με τα φύκια, εν δουλειά δική μου».
Ο κ. Αλεξάνδρου ρώτησε τον κ. Χ’’Παναγιώτου αν ζημίωσε κανένας με το λάθος που έγινε και λήφθηκε υπόψη 2 φορές η πιστωτική σημείωση, με τον μάρτυρα να απαντά ότι ζημίωσε το Συμβούλιο Διαχείρισης ΧΥΤΑ Πάφου. Ρωτήθηκε, επίσης, ο μάρτυρας αν πιστωτικές σημειώσεις εκδόθηκαν για τα φύκια λόγω του αυξημένου τους βάρους επειδή ήταν βρεγμένα, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν γνώριζε τους λόγους που εκδόθηκαν πιστωτικές σημειώσεις. Ακολούθως, ο συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε τον κ. Χ’’Παναγιώτου σχετικά με ένταλμα πληρωμής ύψους €5.600 και κατά πόσο τα συνοδευτικά έγγραφα δικαιολογούσαν την πληρωμή του εντάλματος.
Ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η κοινοπραξία ΤΟΜΗ δεν είχε σχέση με το ένταλμα πληρωμής και επίσης δεν ήταν συμβαλλόμενη με τον Δήμο Πάφου για να γίνονται πληρωμές απευθείας από τον Δήμο Πάφου προς την κοινοπραξία. Στη συνέχεια ο κ. Αλεξάνδρου υπέδειξε στον μάρτυρα κατά καιρούς εντάλματα πληρωμών με ή χωρίς την υπογραφή του ιδίου και υπέβαλε στον μάρτυρα ότι κάποτε υπέγραφε και κάποτε δεν υπέγραφε τα εντάλματα.
Ο μάρτυρας ανέφερε ότι πρέπει να ελέγξει τα εντάλματα με βάση τις ημερομηνίες. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι η έρευνα σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές σημειώσεις για τα φύκια ξεκίνησε από τον Δήμαρχο Γεροσκήπου Μιχάλη Παυλίδη και όχι από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.
Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε στον μάρτυρα ότι το μόνο που επιδίωξε μέσα από την έρευνα ήταν να βρει κάποιο στοιχείο για να στοχοποιήσει τον Δημήτρη Πατσαλίδη, με τον Ιωάννη Χ”Παναγιώτου να απαντά ότι δεν είχε σκοπό να στοχοποιήσει κανένα. Τέλος, ρωτήθηκε ο μάρτυρας πόσες φορές έγιναν πληρωμές και μετά έγινε εσωτερικός έλεγχος, με τον μάρτυρα να απαντά ότι η προσπάθεια ήταν να γίνεται προληπτικός έλεγχος και να συμφωνεί, ωστόσο, ότι έγιναν πληρωμές χωρίς την υπογραφή του. Στο Δικαστήριο κατέθεσαν ακολούθως η σύζυγος του πρώην Διευθυντή ΧΥΤΑ Πάφου Μιχάλη Μιχαήλ, Ανθούλα Μιχαήλ και ο αδερφός του Γιώργος Μιχαήλ.
Η Ανθούλα Μιχαήλ ανέγνωσε στο Δικαστήριο την κατάθεση που έδωσε στις ανακριτικές αρχές, η οποία και κατατέθηκε στο Δικαστήριο ως μέρος της κυρίως εξέτασής της. Στην κατάθεση της παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ότι ο σύζυγός της την έβαζε να συμπληρώνει τιμολόγια και άλλα έγγραφα γιατί, όπως εξήγησε, δεν ήταν καλή η ορθογραφία του και ο γραφικός του χαρακτήρας. Παραδέχτηκε, επίσης, ότι συμπλήρωσε τα εικονικά τιμολόγια στα οποία έκανε αναφορά και ο σύζυγος της και τα οποία είχαν εκδοθεί στο όνομα του πατέρα της, του πεθερού της και ενός φίλου του άντρα της. Αντεξεταζόμενη από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσδαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, ρωτήθηκε αν ρώτησε τον άντρα της γιατί εξέδιδε τα εν λόγω τιμολόγια.
Η κ. Μιχαήλ είπε ότι τον ρώτησε και αυτός της απάντησε ότι τα ήθελε ο «μάστρος» που, όπως γνώριζε, ήταν ο Ιωάννης Κοκότσης. Σε ερώτηση αν αρνήθηκε αρχικά να συμπληρώσει τα εικονικά τιμολόγια, η κ. Μιχαήλ είπε ότι δεν αρνήθηκε, καθώς δεν αντιλήφθηκε να είναι για κακό σκοπό. Αντεξεταζόμενη από τον συνήγορο υπεράσπισης των Γιώργου και Νικόλα Κουλλαπή και της εταιρείας N.E MIDORIACO LTD, Άθω Κανναουρίδη, η κ. Μιχαήλ ρωτήθηκε αν γνώριζε ότι ήταν εικονικά τα τιμολόγια όταν τα συμπλήρωνε. Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν πήγε ο νους της στο κακό, ανέφερε ωστόσο πως γνώριζε ότι ο πατέρας της δεν έκανε έτσι δουλειές, οπότε κατάλαβε πως ήταν εικονικά.
Σε ερώτηση αν γνώριζε όταν συμπλήρωνε τα τιμολόγια ότι ενδεχομένως να διέπραττε ποινικό αδίκημα, η κ. Μιχαήλ είπε ότι δεν αντιλήφθηκε κάτι τέτοιο. Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector, Γιώργος Παπαϊωάννου ρώτησε τη μάρτυρα αν συμπλήρωσε και άλλα εικονικά τιμολόγια πέρα από αυτά που ανέφερε στην κατάθεσή της, με τη μάρτυρα να απαντά ότι δεν θυμάται.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector υπέδειξε στη μάρτυρα ότι στην κατάθεση της αναφέρει ότι ενδεχομένως να συμπλήρωσε και άλλα τιμολόγια όπως αυτά. Η μάρτυρας ανέφερε ότι ίσως να μην το διατύπωσε σωστά και πως εννοούσε τιμολόγια που δεν ήταν πλαστά. Ο Γιώργος Μιχήλ ανέγνωσε και αυτός στο Δικαστήριο την κατάθεση που είχε δώσεις στις ανακριτικές αρχές, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήταν αυτός που αρχικά προσέγγισε τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και του είχε μιλήσει για την υπόθεση. Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη και ερωτηθείς γιατί πήγε στον κ. Φαίδωνος και όχι στην Αστυνομία, ο μάρτυρας ανέφερε πως το έκανε αυτό γιατί είχε εμπιστοσύνη στον κ. Φαίδωνος ότι θα βγάλει στην επιφάνεια το σκάνδαλο, όπως είχε γίνει και για την περίπτωση του ΣΑΠΑ.
Σε ερώτηση αν ανέμενε ότι ο κ. Φαίδωνος θα προστάτευε τον αδερφό του, ο κ. Μιχαήλ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι πήγε στον Φαίδωνα Φαίδωνος γιατί πίστευε ότι αυτός θα προωθούσε την υπόθεση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο στις 9:00. Αύριο στις 11:00, εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του σε σχέση με την αίτηση του κατηγορούμενου Θεοφάνη Λώλου για έκδοση εντάλματος certiorari για την κατηγορία 88 (συνωμοσία).
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε. (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί μετά από παραδοχή οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).