Από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι και σήμερα, η Γαλλίδα ερευνήτρια και αρχαιολόγος, Ζακλίν Καραγιώργη, ενδιατρίβει στον μύθο της Θέας του Έρωτα, Αφροδίτης, η οποία αναδύθηκε από τα κύματα της θάλασσας της Πάφου.
Μιλώντας για αυτή της την «αδυναμία», η κ. Καραγιώργη, είπε πως το γεγονός ότι η μυθολογία θέλει τη Θεά Αφροδίτη να έχει γενέθλιο χώρο την Πάφο, πρέπει να καταστεί το κέντρο ενδιαφέροντος των τουριστών που επισκέπτονται το νησί.
Πρόσθεσε ότι η σχέση της με την Θεά Αφροδίτη ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια, αφού η Θεά του Έρωτα, ήταν το θέμα της πανεπιστημιακής της διατριβής της.
Συγκεκριμένα, η κ. Καραγιώργη, όπως η ίδια δήλωσε, ασχολήθηκε με την «εικονογραφία της μεγάλης Θεάς της Κύπρου από την Χαλκολιθική ως την Αρχαϊκή Εποχή” .
Σημείωσε ότι έχουμε πολύ λίγα στοιχεία από γραπτά κείμενα της Ύστερης Εποχής για αυτό και βασιζόμαστε περισσότερο στις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αγαλματίδια που σώζονται από την Χαλκολιθική ως την Αρχαϊκή Εποχή και έχουν σχέση με την λατρεία της Θεάς Αφροδίτης.
Η κ. Καραγιώργη είπε ότι η Αφροδίτη της Κύπρου ήταν πολύ γνωστή και εκτός του νησιού ενώ και η Πάφος στην αρχαιότητα ήταν γνωστή σε όλη την Μεσόγειο και πολλοί προσκυνητές επισκέπτονταν την Κύπρο για δουν από κοντά και να προσευχηθούν στο πολύ παλιό ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο το οποίο κτίσθηκε τον 12 αι. π.Χ. και έμεινε τόπος λατρείας ως τον 4ον αιώνα μ.Χ.
Για τις πολιτιστικές διαδρομές που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, η Γαλλίδα αρχαιολόγος, είπε ότι περιλαμβάνουν επισκέψεις σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει ένδειξη ότι λατρεύονταν η Θεά της Κύπρου, Αφροδίτη.
Η κ. Καραγιώργη αναφέρθηκε και στην μεγάλη διεθνή έκθεση που διοργανώνεται στις 29 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία και στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, με τίτλο «Παράδοξη Αφροδίτη», στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάφος 2017.
Πρόκειται «για ένα ύμνο στην απόλυτη θεά της Κύπρου, με αφιερώματα στη λογοτεχνία, τον χορό, το θέατρο αλλά και τη σύγχρονη κυπριακή εικαστική δημιουργία», όπως αναφέρει η Λεβέντειος Πινακοθήκη στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Προσθέτει ότι η έκθεση «αποκαλύπτει την Αφροδίτη μάνα, γυναίκα, γητεύτρα και ερωμένη, ανάμεσα στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα από ιστορίες πάθους, ζήλειας, έριδας και πλάνης».
Σύμφωνα με την κ. Καραγιώργη, μεγάλα μουσεία ανά τον κόσμο, έχουν δώσει την συγκατάθεσή τους ώστε να έργα τους να συμπεριληφθούν στην διεθνή αυτή έκθεση.
Σημειώνεται ότι οι έρευνες της Γαλλίδας αρχαιολόγου για την Θεά Αφροδίτη έχουν καταγραφεί σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου: Από τη Χαλκολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο», το οποίο αποτελούσε συμπαραγωγή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της «Τετρακτύς».
Στο ντοκιμαντέρ του 2014, καταγράφονται στοιχεία που αφορούν την ιστορία της θεάς Αφροδίτης στο νησί και την πορεία της λατρείας της, από τον Όμηρο μέχρι τους Λατίνους συγγραφείς και σύγχρονες έρευνες.