Ο Δήμαρχος Πάφου μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες επανήλθε με στοιχεία για 15 υποθέσεις, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και ονόματα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να αντιδρά λαμβάνοντας μέτρα μετά τις καταγγελίες Φαίδωνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου αφορούν επτά περιπτώσεις, οι οποίες ήταν, ήδη, σε γνώση του Υπουργού και της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ περιουσιών δήλωσε ο ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνος Πετριδης.
Ο ΥΠΕΣ επισήμανε ότι έχουν, ήδη, δρομολογηθεί οι αναγκαίες διαδικασίες ανάκτησης τους ή/και λήψης άλλων διορθωτικών μέτρων, όπως είναι η αναπροσαρμογή του ενοικίου.
Για τις περιπτώσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Φαίδωνος και δεν είναι σε γνώση του Υπουργείου, ο ΥΠΕΣ δήλωσε ότι θα ζητήσει άμεσα να κατατεθούν τα στοιχεία και ο ίδιος θα επικοινωνήσει εντός της ημέρας με τον Δήμαρχο Πάφου.
Ο ΥΠΕΣ σημείωσε ότι η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών, έχει αρχίσει εντατική προσπάθεια εντοπισμού και πάταξης της οποιασδήποτε κακοδιαχείρισης, που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια.
Για πρώτη φορά, τόνισε ο κ. Πετρίδης, γίνεται μία συγκροτημένη προσπάθεια νοικοκυρέματος του θέματος με επιτόπιους ελέγχους και επανεκτιμήσεις περιουσιών.
Την περίοδο 2016 -2017 έγιναν, ανέφερε, 231 ανακτήσεις περιουσίες, λόγω παρατυπιών, εκ των οποίων 133 στην Πάφο.Την αμέσως επόμενη περίοδο, πρόσθεσε, το ΥΠΕΣ θα προχωρήσει σε άλλες εκατό ανάλογες ανακτήσεις, που αφορούν επαγγελματικά υποστατικά, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, που προκύπτει από λάθη και στρεβλώσεις του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ οι ανακτήσεις, που έγιναν, στο 40% αφορούν παράνομη κατάληψη, το 20% εγκατάλειψη, το 5% μεταστέγαση και το 32% υπενοικίαση, η οποία δεν επιτρέπεται.
Για θλιβερή ιστορία, η οποία χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου.
Σε εκείνες τις συνθήκες, είπε, χωρίς κανόνες και χωρίς αυστηρά κριτήρια έγινε τότε ο διαμοιρασμός των τ/κ περιουσιών και έκτοτε δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια να «μπει μια τάξη».
Οι καταγγελίες είναι διαχρονικές, ανέφερε, και αφορούν εκτός από την Πάφο και όλες τις ελεύθερες περιοχές.Κάποιοι, είπε, έχουν διαχρονικά «γερές πλάτες».
Θα πρέπει να γίνει, υπέδειξε, μία συγκροτημένη προσπάθεια.
Σύντομα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συζητηθούν, δήλωσε η κα Μαύρου, οι διαδικασίες, που αφορούν τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, δηλαδή η καταγραφή, οι κανονισμοί και ο έλεγχος, ώστε να έχουμε αποτέλεσμα.
Ως προσωρινή διευθέτηση, μέχρι την οριστική επίλυση του Κυπριακού, και ως μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, επαναφέρει παλαιότερη πρόταση προς την Κυβέρνηση και την Εκκλησία, να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραχώρησης κρατικής και εκκλησιαστικής γης στους πολίτες, που έχασαν την ακίνητη περιουσία τους, κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Μ’ αυτό τον τρόπο, σημειώνει, θα υπάρξει μια μορφή δικαιοσύνης και δεν θα υπάρχει το κίνητρο για να ξεπουλούν οι πρόσφυγες τις περιουσίες τους στη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα.