Την ετοιμότητά του να καταθέσει στοιχεία στην Αστυνομία για περιπτώσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών τις οποίες κατέχουν μη δικαιούχοι, διατύπωσε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας ή αύριο το πρωί αναμένεται να μεταβεί στην Αστυνομία για να καταγγείλει την υπόθεση.
Ο τρόπος με τον οποίο παραχωρούντο οι τ/κ περιουσίες για δεκαετίες αποτελεί «ένα μνημείο σκανδαλώδους διαχείρισης,» υποστήριξε.
Μη πρόσφυγες αλλά και πρόσφυγες βρέθηκαν – σύμφωνα με τον ίδιο – “να διαχειρίζονται περιουσίες εκατομμυρίων ευρώ που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δικαιούχοι, είτε να τις υπενοικιάζουν, κάνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ εισοδήματα το χρόνο, χωρίς να τα δηλώνουν στον Φόρο Εισοδήματος και να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της φοροδιαφυγής, αλλά και παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία και τους όρους του συμβολαίου με το οποίο τους απαγορεύετο να τα υπενοικιάζουν”.
Ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε σε «πολιτικές παρεμβάσεις» σε σχέση με τον τρόπο διανομής τ/κ περιουσιών, ενώ έκανε λόγο και για ευθύνη τριών πρώην υπουργών Εσωτερικών και αριθμού ανώτερων υπαλλήλων.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι σε ουκ ολίγες περιπτώσεις το κράτος και υπηρεσίες του είχαν γνώση «για πολλές παράνομες και αξιόποινες πράξεις, αλλά λειτουργούσαν στη λογική της συγκάλυψης.»
Μιλώντας για το ίδιο θέμα η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου ανέφερε ότι άρχισε πιο έντονα η λήψη δραστικών μέτρων τα τελευταία δύο χρόνια, προσθέτοντας πως το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην Πάφο αλλά και σε άλλες επαρχίες με προβλήματα που χρονολογούνταν.
Ενδεικτικά η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως ένα άτομο, για γεωργική χρήση, μπορούσε να κατέχει 200 και 500 σκάλες με τα τότε δεδομένα, και γίνεται αναπροσαρμογή της έκτασης των κληρούχων σταδιακά και επανακτήσεις εκεί όπου υπάρχουν παρανομίες και δεν υπάρχει συνεργασία.
Η κ. Λάμπρου είπε ότι το πιο σοβαρό θέμα είναι η εκχώρηση δικαιωμάτων σε τρίτους.
Στην Πάφο, ανέφερε, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο διότι, όπως εξήγησε, το 40% περίπου των καταστημάτων κατέχουν θέσμιοι ενοικιαστές, δηλαδή εκείνοι που είχαν συμβόλαια με Τουρκοκυπρίους ιδιοκτήτες πριν το 1974.
Αν αυτοί οι θέσμιοι είχαν για παράδειγμα το κατάστημα για βιοποριστικούς σκοπούς της οικογένειας, δεν το υπενοικίαζαν και συνεχίζουν να το κατέχουν με την ίδια χρήση, τότε σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει θέμα ανάκτησης και μπορούν να συνεχίζουν να το κρατούν αλλά να γίνει αναπροσαρμογή ενοικίου γιατί ξεκίνησαν με χαμηλά ενοίκια, πρόσθεσε.
Η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως έγιναν σημαντικές προσπάθειες και έχουν γίνει ανακτήσεις στην Πάφο 110 περιπτώσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών μετά από συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ήδη προχωρά η αξιολόγηση των νέων αιτήσεων για παραχώρηση σε δικαιούχους.
Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως έχει υπόψη της τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου και ο Υπουργός Εσωτερικών και λαμβάνονται μέτρα για αρκετές περιπτώσεις πέραν από αυτές που ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου.
Σημειώνεται πως ο Φαίδωνας Φαίδωνος, μιλώντας χθες βράδυ, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΊΓΜΑ, αναφέρθηκε σε ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικών στην Πάφο και στη Λάρνακα οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, κατακρατούν παράνομα τ/κ περιουσίες εκατομμυρίων τις οποίες υπενοικιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις εισπράττοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, όπως ισχυρίστηκε.