Έντονες διαμαρτυρίες από επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό, αφού η παρανόμια οργιάζει και οι αρμόδιοι όπως φαίνεται κωφεύουν.
Σε στάδιο μη βιωσιμότητας βρίσκονται οι επιχειρήσεις Εμπορίας Αυτοκινήτων Πάφου, λέει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΕΑ
Παρόλο που οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αυξήθηκαν σε παγκύπριο επίπεδο στο 34% ακόμη οι εταιρείες οι οποίες εισάγουν αυτοκίνητα τόσο καινούργια όσο και μεταχειρισμένα, βρίσκονται σε στάδιο μη βιωσιμότητας, ανέφερε με δηλώσεις του στο “taxidromos24.com”, ο Ανδρέας Σιήκκης πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων Πάφου (ΠΑΣΥΕΑ).Μπορεί οι επιχειρήσεις συνέχισε, να είναι λειτουργικές αλλά όχι βιώσιμες.
Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να ανταποκρίνονται στην αγορά καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, προσθέτοντας πως εφόσον αλλάζουν ριζικά τα πράγματα σ’ όλους τους τομείς αναμένουν και οι πωλητές οχημάτων ακόμη περισσότερες πωλήσεις.
Ο κ. Σιήκκης ακολούθως αναφέρθηκε στη μεγάλη αγανάκτηση που επικρατεί στο εμπόριο αυτοκινήτων στην Κύπρο σε σχέση με τον τρόπο που γίνονται πωλήσεις στον ιδιωτικό τομέα στα πεζοδρόμια και στα άδεια οικόπεδα των πόλεων.
Ανακοίνωσε μάλιστα πως αν δεν γίνει κάτι από πλευράς των αρμοδίων τμημάτων μέχρι τέλος του καλοκαιριού, τότε αναμένεται από τον Σύνδεσμο εκδήλωση διαμαρτυρίας είτε στην Βουλή είτε στο προεδρικό.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως παρόλο που ο Σύνδεσμος Εμπορίας Αυτοκινήτων Πάφου τόσο στην Πάφο όσο και Παγκύπρια είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στα αρμόδια τμήματα , στην τοπική αυτοδιοίκηση , αλλά και στην Αστυνομία και στο Κράτος επανειλημμένα, εντούτοις σε παγκύπρια βάση υπάρχουν πολλά οχήματα στα πεζοδρόμια, στα εγκατελειμένα οικόπεδα μέσα στην πόλη με αναρτημένες τις τιμές πώλησης τους.
Κατά αυτό τον τρόπο σημείωσε, το Κράτος χάνει λεφτά διότι δεν υπάγονται σε φορολογικές δηλώσεις αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι πωλούν τα αυτοκίνητα, δεν καταβάλουν φόρους στο Κράτος , δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας στους καθαρά επαγγελματίες που υπάγονται στον Σύνδεσμο αλλά και δημιουργούν μια εικόνα τριτοκοσμική με οχήματα διαφόρων τύπων πάνω σε πεζοδρόμια και οικόπεδα.
Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτή η κατάσταση δεν τιμά κανέναν.
Ο κ. Σιήκκης παρά ταύτα παραδέχτηκε πως στην Πάφο παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση με την δυναμική παρέμβαση του Δήμου Πάφου, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να απομακρύνουν οχήματα από διάφορους χώρους σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
Ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΕΑ είπε πως πολλοί συνάδερφοι του στο καιρό της κρίσης καταστράφηκαν, χάνοντας τις επιχειρήσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση, κατέληξε.
Νίκος Κωνσταντίνου : Να μπει ένας φραγμός
Ο Νίκος Κωνσταντίνου δραστηριοποιείται εδώ και 25 χρόνια στις πωλήσεις οχημάτων μεταχειρισμένων και καινούργιων. Ο κ. Κωνσταντίνου που διατηρεί συνεταιρική επιχείρηση στη Λεωφόρο Μεσόγης , ανέφερε πως οι παράνομοι εγκαταλείπουν κάποια οχήματα στα πεζοδρόμια, βάζουν ένα τηλέφωνο και πωλούν παράνομα. Δυστυχώς συνέχισε, αυτή η κατάσταση δεν προσφέρει καμία προστασία στον καταναλωτή αφού αυτοί , όπως επεξήγησε οι παράνομοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ, και κοινωνικές ασφαλίσεις.
Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτοί που παρανομούν στις πωλήσεις οχημάτων σε αρκετές περιπτώσεις έχουν καλές εργασίες, αφού μπορεί να είναι κυβερνητικοί ή και αστυνομικοί. Αυτοί σημείωσε, “ δεν έχουν οποιαδήποτε εργασία να κάνουν το απόγευμα και νομίζουν ότι είναι σωστό να στερούν το μεροκάματο από κάποιους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά”.
Eρωτηθείς τι θα πρέπει να γίνει,ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε στον taxidromos24.com, πως η κατοχύρωση του επαγγέλματος θα είναι το πιο βασικό όπως και να παρουσιάζονται τιμολόγια πώλησης όταν πωλείται ένα αυτοκίνητο. Ακόμη συνέχισε, και οι Τράπεζες εάν κάποιος δεν είναι μόνιμος Dealer να μην προβαίνουν σε εμβάσματα στο εξωτερικό σε τακτά χρονικά διαστήματα για αγορές οχημάτων.
Κάλεσε τέλος την Πολιτεία να προστατέψει τους επαγγελματίες του κλάδου. Ο κ. Κωνσταντίνου κατέστησε σαφές πως δεν έχει πρόβλημα με τον ανταγωνισμό.
Όπως επεξήγησε οι παράνομοι που δεν έχουν λειτουργικά έξοδα, έχουν τιμές πιο χαμηλές από τον επαγγελματία με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να παρουσιάζονται ως “ κλέφτες” κατά την έκφραση του και το αποτέλεσμα κατέληξε, είναι να μην υπάρχει καμία προστασία προς τον καταναλωτή.