Δουλειά έπιασε το Ωκεανογραφικό Κέντρο (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου στις θάλασσες της Πάφου για την προστασία των χελώνων που ζουν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, αφού φαίνεται να κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία του ανθρώπου, αλλά και τα μη σκόπιμα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν σε ψαράδες.
Συγκεκριμένα, το έργο του Ωκεανογραφικού Κέντρου (ΩΚ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει σκοπό τη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών (Caretta caretta και Chelonia mydas), που ωοτοκούν στην Κύπρο και την υπόλοιπη Μεσόγειο, όσο και για τη διερεύνηση μέτρων και πιλοτικής εφαρμογής τους που θα στοχεύουν στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών ψαράδων λόγω ακούσιου εγκλωβισμού θαλάσσιων χελωνών.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των δράσεων του Έργου LIFE EUROTURTLES (Collective actions for improving the conservation status of the EU sea turtle populations”), η ομάδα επιστημόνων από του Κέντρου πραγματοποίησε διήμερη εξόρμηση στην περιοχή Λατσιού, στις 24-26 Ιουλίου 2017.
Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης στην περιοχή, πραγματοποιήθηκαν καταγραφές στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή Πόλις-Γιαλιά (CY4000001) με τη χρήση επιχειρησιακού οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle) σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή ερωτηματολογίων σε αλιείς και δύτες, ούτως ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές συνάθροισης των θαλάσσιων χελωνών όπως, επίσης, και να καταγραφεί η παρουσία εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων με σκοπό την αφαίρεσή τους.
Τα εγκαταλειμμένα αλιευτικά εργαλεία αποτελούν σοβαρή απειλή για τις θαλάσσιες χελώνες και για άλλους θαλάσσιους οργανισμούς αφού υπάρχει κίνδυνος παγίδευσης και θανάτωσής τους.
Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, συνεντεύξεις σε τουρίστες για την καταγραφή των απόψεών τους σχετικά με την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη της περιοχής βασισμένης στη διαχείριση της βιολογικής ποικιλότητας. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες της περιοχής ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Έργου LIFE EUROTURTLES.
Kύριος στόχος του συγκεκριμένου Έργου είναι η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση μέτρων διατήρησης των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, τα οποία θεωρούνται ως προστατευόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την Οδηγία των Οικοτόπων 92/43/EOK (Παραρτήματα ΙΙ και ΙV).
Επιπρόσθετα, το Έργο αποσκοπεί, μέσω της διερεύνησης μέτρων και πιλοτικής εφαρμογής τους στην περιοχή Natura 2000 “Πόλις-Γιαλιά” (CY4000001), στη μείωση προβλημάτων που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία επαγγελματιών ψαράδων λόγω ακούσιου εγκλωβισμού θαλάσσιων χελωνών.
Το Έργο έχει συνολική διάρκεια 5 ετών (1 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι 31 Αυγούστου 2021), και συνολικό προϋπολογισμό €5.116.167.